2011. október 25., kedd

Levendula Lecke IV. rész










A levendula illóolaj gyógyító hatása.

Tudtad?

Fertőtlenítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, epe- és vízhajtó, méregtelenítő, izzasztó, vérnyomáscsökkentő, szíverősítő, emésztésjavító, puffadásgátló, serkenti a gyomor és emésztőnedvek kiválasztását, féreghajtó, a rendellenes menstruációs zavarok esetén segít beállítani a ciklikusságot. Idegesség, álmatlanság, szédülés, megfázás, légúti megbetegedések, vizeletpangás, gyomor- és bélrenyheség, migrén, tífusz, húgyhólyag-gyulladás esetén is javasolt alkalmazása.
A hígítatlan illóolajat kenjük égésekre és rovarcsípésekre.
Nehezen gyógyuló sebek, lábszárfekély, pattanások kezelésére olajos borogatás formájában. Meghűléses megbetegedések, ideges panaszok vagy alvási zavarok esetén a szobában elpárologtatni.
Feszültség és görcsök kezelésére masszázsolaj formájában alkalmas. Reumás, köszvényes, és egyéb izületi gyulladások, fájdalmak valamint ideggyulladások esetén levendulaszesszel négy-öt alkalommal dörzsöljük be a fájó területet.
Te mire használtad már? Mik a tapasztalataid?
**********
"Az ókori rómaiak felismerték a gyógyító és fertőzésgátló tulajdonságait, de rovarriasztóként és mosásra is használták. Az első írásos feljegyzés a levendula gyógyító hatásairól a görög katonai orvostól, Dioszkoridésztől származik, Kr. u. 77-ből. Dioszkoridész Néró, római császár uralkodása alatt gyűjtött gyógynövényeket a mediterrán vidékekről. Részletes leírást adott a növényről és annak gyógyászati használatáról az öt kötetes ˝De Materia Medica˝ című könyvében. Feljegyzései szerint, ha a levendulát lenyelik, segít az emésztésben, és megszünteti a fejfájást és a torokfájást. Külsőleges használata segít kitisztítani a sebeket, és enyhíti a bőrbetegségek tüneteit. A római katonák vittek magukkal levendulát a haditáborba, hogy azzal kezeljék a sebeiket. Ezen kívül beszórták vele a földet, hogy illatosítsa a levegőt, fertőtlenítse a szobákat, és még vallásos szertartásokhoz is használták tömjénként."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése